Trav är stort i Sverige, kanske större än i något annat. Det är därför kanske inte så konstigt att en svensk tävling räknas till en av de mest prestigefyllda. Tillsammans med franska Prix d’Amerique och italienska Gran Premio Lotteria är Elitloppet den travtävling i Europa som har störst prestige. Den första tävlingen hölls 1952, och vanns av hästen Permit med kusken Walter Heitman från Västtyskland. Fram till och med 2012 så är Sverige det land som vunnit flest gånger, 21, tätt följt av Frankrike på andra plats med 20 vinster. Elitloppet hålls varje år den sista söndagen i maj, och avgörs av 16 speciellt inbjudna hästar på Solvalla.

Elitloppets upplägg har skiftat lite genom åren. Ursprungligen så deltog alla hästar i två heat, och om dessa hade två olika vinnare, så skiljdes de åt genom en duell häst mot häst i ett skiljeheat. Från 1959 förekom endast en final, och från 1961 till våra dagar har vi den bekanta formen. Två försöksheat, med påföljande final mellan de bästa hästarna. Den kusk som vunnit Elitloppet flest gånger är, kanske inte helt oväntat, Stig H. Johansson, med sex segrar mellan 1984 och 2000.

För svenska travälskare så är Elitloppet självklart årets höjdpunkt. Under den tid det pågår, så riktas hela travvärldens blickar för ett tag på Sverige. Och det inte bara för att se prestationer i världsklass, utan också för att spela. När man läser om Elitloppshistoria, och travhistoria i allmänhet, så är ju spelandet en viktig ingrediens i det hela. Vinnarhäst och kusk antecknas, liksom deras sluttid. Och vilka odds de vann med. genom åren har vi så bjudits på en del skrällar: senast 2011 då Brioni med kusk Joakim Lövgren vann med oddset 27,06 gånger pengarna. En travtävling, inte ens Elitloppet, är ju aldrig avgjord på förväg, oavsett hur stor favorit en viss häst är.