Trav är en typ av oddsspel. Det innebär att det är ett visst mått av vadslagning inblandat. Man slår alltså vad om vilken häst som ska komma först i mål. Andra typer av oddsspel är bland annat Måltipset och Stryktipset. Där handlar det om att slå vad om vem som ska göra flest mål eller vilket lag som kommer att vinna matchen.

Sportspel är de mest populära oddsspelen än så länge och man kan tippa på alla typer av sporter och idrotter, men man kan också satsa pengar på sådant som vem som ska vinna Melodifestivalen, vilket väder det blir i Stockholm nästa julafton eller vem som kommer att bli USA:s president. Odds är helt enkelt ett sätt att uttrycka sannolikheten för att något ska inträffa. Ju lägre sannolikhet för att händelsen ska inträffa – desto högre odds, och tvärtom naturligtvis.

Om du tänker tippa på ett travlopp, till exempel V75, så har du kanske sett att alla hästar har ett oddstal angivet intill startlistan. Detta tal ändras hela tiden i och med att folk satsar på hästarna. Oddsen varierar alltså ända fram till spelstopp. Man använder oddset för att räkna ut den eventuella vinsten. Vanligtvis så är det nämligen insatsen gånger oddset minus insatsen som är din vinst. Om den häst som du har satsat på har haft ett högt odds så vinner du alltså mer än om den häst du satsat på har haft ett lågt odds.

Om du vill ha chans till en riktigt stor vinst ska du alltså leta rätt på högoddsarna. Om du istället vill ha stor chans till att vinna, men då riskera att få dela din vinst med många andra, då ska du satsa på lågoddsarna. Det där med odds kan vara svårt, men också spännande och roligt. Som tur är så går det alldeles utmärkt att spela på trav utan att kunna det minsta om odds. Det är bara att satsa pengar på den häst du tror vinner och vill du inte ens välja ut en eller ett par hästar att satsa på så kan du köpa färdiga spel, exempelvis Harry Boy. Det är spel där du väljer en insats och sedan väljer datorn ut vilka hästar du ska satsa på. Det är ett smidigt sätt att spela på, eftersom det går snabbt och det är inte heller bara turen som avgör om du vinner eller inte, för datorn tar både med favoriter och hästar med höga odds på kupongen. Om du vill lära dig mer om att spela, finns det bettingskolor för att kunna bli en framgångsrik spelare.